Logo Montad

Straatbeeld - Smart Lighting; de nieuwe standaard of toekomstmuziek

 Afbeelding2

Als leverancier van het beheersysteem MOON registreert Montad al sinds 2002 de data voor met name overheden. Waar led 10 jaar geleden nog innovatief werd genoemd en met name een financiële afweging was, zien we in onze huidige datamodellen dat led standaard wordt toegepast en de overhand begint te nemen in het gehele areaal.

 
Kijken we naar de innovatie van het dimmen van een installatie zien we dat dit tegenwoordig in elk ledarmatuur standaard is voorzien door het gebruik van een programmeerbare driver. Hiermee is iets wat tien jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden in een korte termijn gemeengoed geworden. Als we deze trendanalyse doortrekken zien we dat we ook al heel ver zijn met de volgende innovatieve stap; dynamische openbare verlichting ook wel smart lighting genoemd. Er wordt al meer dan 12 jaar geïnnoveerd met de aansturing en het dimmen van openbare verlichting op afstand. Waarom duurt deze innovatie al zo lang en is het nog niet zo ver geïntegreerd als bijvoorbeeld led of het statisch dimmen van installaties? Allereerst is het zo dat met het aansturen op afstand geïnnoveerd dient te worden op meerdere onderdelen. Namelijk hardware, software en communicatie. Dit maakt deze innovatie minder eenvoudig en gevoeliger is voor storing en/of fouten. Bij het wegvallen van één van deze componenten werkt het systeem niet meer. Dit heeft in het verleden geresulteerd in de nodige kinderziektes welke weer hebben geleid in een verminderd vertrouwen in deze oplossing aan zich.  
 
Daarnaast zagen we dat de combinatie van weinig vertrouwen en relatief hoge kosten uiteindelijk nog niet resulteerden in een brede acceptatie en uitrol. Echter in de afgelopen jaren heeft er ook op gebied van smart lighting veel extra innovatie plaatsgevonden waardoor onze verwachting is dat we over circa vijf jaar zullen zeggen dat smart lighting de nieuwe standaard is geworden. Veel van de lezers zullen dit wellicht nog niet met mij eens zijn. Maar

als wij gewoon kijken naar de harde cijfers dan zien we dat die trend al wordt ingezet. Dit is dan ook de reden dat wij met MOON dit jaar de keuze hebben gemaakt het onderdeel connectiviteit niet meer te zien als een aanvullende module. Het uitlezen, aansturen en het maken van connecties tussen verschillende systemen is vanaf nu de standaard in onze beheersoftware. Dit hebben we tevens ook gedaan om de uitrol van smart lighting te versnellen. Wij merkten dat voor diverse overheden de bottleneck in het toepassen van smart lighting zat in het moeten maken van een keuze in één type systeem. Dit omdat ze niet bij vier verschillende systemen wilden inloggen om hun verlichting te beheren en aan te sturen. Het gebruik van één beheersysteem om overkoepelend meerdere systemen aan te sturen nam deze drempel voor hen weg en maakte hen niet afhankelijk van één leverancier.   
 
Maar wat zijn nu de voordelen om al deze openbare verlichting connected uit te voeren vraagt u zich misschien af? Uiteraard blijft het altijd een kostenafweging. Maar de uitrol van smart lighting brengt vele mogelijkheden met zich mee. Flexibiliteit is daar een belangrijke van. U kunt eenvoudig (beleids)wijzigingen doorvoeren in uw installatie in lichtniveau, schakelmomenten, lichthindermaatregelen of het intensiveren van licht op maat. Smart lighting is de eerste stap naar een smart city waar u beter geïnformeerd bent over uw openbare ruimte en gerichter kunt sturen op output. Een mooie ontwikkeling waar wij momenteel mee bezig zijn is bijvoorbeeld het koppelen van de verkeerscentrale via MOON aan de openbare verlichting. Hiermee kunnen we spaarzaam verlichten door enkel te verlichten wanneer de wegsituatie hierom vraagt. Op basis van wegcapaciteit het lichtniveau bepalen of opschakelen bij een geconstateerde calamiteit. Naast sturingsinformatie en slimme koppelingen is er ook nog veel te halen op gebied van efficiënt beheer. Momenteel zijn we samen met de gemeente Tilburg en Signify in onderzoek om op basis van output van de armaturen meer efficiënt te sturen op onderhoud. Door de juiste analyse van storingsinformatie kunnen wij gericht een monteur instrueren en hem direct de juiste materialen mee laten nemen waardoor de storing sneller, efficiënter en duurzamer verholpen kan worden. Dit zorgt in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt ervoor dat er meer werk verricht kan worden met minder capaciteit. Ook ontzorgt dit de burger doordat wij storingen al in behandeling hebben of wellicht zelfs verholpen voordat de burger dit heeft opgemerkt. 

De volgende fase is dat we nog een stap eerder gaan. Momenteel zijn wij met een grootschalig onderzoek bezig waarin wij de eerste stappen maken naar voorspellend onderhoud. Door de output van een armaturen in bijvoorbeeld temperatuur of opgenomen vermogen goed te analyseren zouden wij een voorspelling van uitval kunnen doen. Hierdoor is het mogelijk dat we heel gericht onderhoud kunnen uitvoeren waarin we levensduur verlengend kunnen handelen en eventuele problemen voor het optreden van storingen kunnen verhelpen.  
 
Smart lighting en de doorvertaling naar smart cities is wat ons betreft dichter bij dan we denken. Benieuwd naar onze visie en op zoek naar inspiratie? Kijk dan ook eens op www.moongebruikersdag.nl.  

 

Geplaatst in: Straatbeeld

corner left-topcorner right-top

Openbare verlichting
en Verkeerstechniek

corner left-bottomcorner right-bottom

Tilburg

Tilburg

Herastraat 5
5047 TX TILBURG
Telefoon: 013 572 80 60
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Assen

Assen

Hof van Parijs 10b
9403 DA ASSEN
Telefoon: 013 572 80 80
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.