Logo Montad

Nieuwe Richtlijn Gezondheidszorg

istock 619963830

 

MONTAD adviseur Henk Jager heeft als mede-auteur samen met Rienk Visser de nieuwe Richtlijn Gezondheidszorg samengesteld namens de NSVV. “Een interessant meerjarenproject vol van onderzoek en afstemming met een resultaat waar we trots op mogen zijn” aldus Henk Jager. De richtlijn biedt een handreiking aan lichtontwerpers/adviseurs voor de verlichting van gebouwen voor de gezondheidszorg. 

 

Brede doelgroep/belangen

Verlichtingsrichtlijnen inrichten voor de gezondheidszorg betreft een complexe materie. Dit omdat de gezondheidszorg zeer divers is en de verlichting ingericht dient te worden voor een zeer diverse en brede doelgroep. Zo dient er rekening te worden gehouden met de patiënt als doelgroep maar ook zeer zeker met de professional die haar/zijn werk zo optimaal mogelijk moet kunnen doen. Daar waar een patiënt baat heeft bij een rustig lichtbeeld en comfort heeft de professional soms meer behoefte aan een hoger en directer lichtniveau. Dit is enkel een voorbeeld aangezien geen enkele patiënt gelijk is, laat staan de behoefte van de verschillende professionals.

Innovatie van licht in de gezondheidszorg

Met de komst van innovatieve ontwikkelingen in aansturing van licht en de lichtbron zelf is de invulling van dit licht alleen nog maar meer complex geworden. Alleen al de komst van LED als lichtbron zorgt voor een compleet andere benadering. Zo heeft LED in het algemeen een piek in het blauwe spectrum en een dal in het rode deel van het spectrum. Dit terwijl in de gezondheidszorg het goed kunnen zien van rood essentieel is.
Naast de lichtbron zijn er ook diverse ontwikkelingen op het gebied van aansturing en licht op maat. Dit maakt het mogelijk om het licht meer naar de behoefte van de gebruiker in te stellen; comfort en een rustig lichtbeeld als de patiënt dient te rusten en een hoger directer lichtbeeld bij onderzoeken of operaties.

Continu in ontwikkeling

De richtlijn geeft handreikingen bij diverse situaties in de gezondheidszorg maar is nog verre van compleet. Zo is bijvoorbeeld de invloed van licht bij diverse ziektebeelden/aandoeningen nog onduidelijk. Daarnaast staan ook ontwikkelingen in techniek niet stil. Redenen om deze nieuwe richtlijn naar de toekomst dynamisch uit te breiden en actueel te houden.

 

Hier kunt u de richtlijn bestellen: https://www.nsvv.nl/publicaties/richtlijn-verlichting-gezondheidszorg/

corner left-topcorner right-top

Openbare verlichting
en Verkeerstechniek

corner left-bottomcorner right-bottom

Tilburg

Tilburg

Herastraat 5
5047 TX TILBURG
Telefoon: 013 572 80 60
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Assen

Assen

Hof van Parijs 10b
9403 DA ASSEN
Telefoon: 013 572 80 80
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.