Logo Montad

Installatieverantwoordelijkheid

Bent u eigenaar van een elektrotechnische installatie, bijvoorbeeld van openbare verlichting of verkeersregelinstallaties, bruggen en sluizen? Dan bent u (eind)verantwoordelijk voor het goed en veilig functioneren van deze installaties. Eigenaren van elektrotechnische installaties zijn zelf vaak onvoldoende deskundig of hebben te weinig capaciteit. Daarom kunnen zij de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de elektrotechnische veiligheid overdragen aan iemand die de deskundigheid wel heeft. MONTAD neemt als deskundig/gecertificeerd adviesbureau deze verantwoordelijkheid graag van u over.

Neem contact op voor meer informatie of download het productblad.

 • Gestelde eisen

  Gestelde eisen

  Om te zorgen dat de veiligheid van elektrotechnische installaties betrouwbaar is en blijft, zijn normen opgesteld. Op vrijwel alle installaties in de openbare ruimte zijn de laagspanningsnormen NEN 1010 en NEN 3140 van kracht.

  De NEN 3140 gaat in op het veilig werken aan de installatie. Volgens de NEN 3140 moet elke elektrische installatie onder verantwoordelijkheid van één persoon worden geplaatst, de installatieverantwoordelijke (IV-er). De NEN 1010 bepaalt de elektrotechnische voorwaarden waaraan een installatie moet voldoen. Ook moet u voldoen aan de Arbowetgeving. In het Arbobesluit staan de eisen die worden gesteld aan de werkomstandigheden aan of nabij elektrische installaties. Uw openbare verlichting (OVL) en uw verkeersregelinstallaties (VRI) staan op openbaar terrein; mensen en dieren kunnen altijd in de nabijheid van de installatie komen.

 • Taken IV-er

  Taken IV-er

  U kunt de verantwoordelijkheid voor uw elektrotechnische installaties aan MONTAD overdragen. Ook het beheer van uw openbare verlichting of verkeersregelinstallaties kunt u bij ons onderbrengen. Onze verantwoordelijkheid bestaat o.a. uit:

  • Ervoor zorgen dat de installatie veilig en goed functioneert
  • Adviseren over en goedkeuren van aanpassingen
  • Opstellen van een sleutelplan voor toegang tot de elektrische installaties voor beleid en beheer, uitsluitend toegang voor bevoegden
  • Erop toezien dat alle personen die werken aan de installatie beschikken over de juiste deskundigheid, bevoegdheden en opleidingsniveau
  • Controleren of alle werkzaamheden uitgevoerd worden conform de geldende veiligheidsnormen
  • Inplannen van periodieke inspecties zodat u verzekerd bent van een veilig functionerende installatie
corner left-topcorner right-top

Openbare verlichting
en Verkeerstechniek

corner left-bottomcorner right-bottom

Tilburg

Tilburg

Herastraat 5
5047 TX TILBURG
Telefoon: 013 572 80 60
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Assen

Assen

Hof van Parijs 10b
9403 DA ASSEN
Telefoon: 013 572 80 80
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.